Tofu Nway

 Tofu Nway 


Chicken Marinate ingredients (marinate for 30 mins)

  • Chicken
  • Cornstarch
  • Sweet soy sauce
  • Sugar
  • Chicken powder
  • Soy sauce


Chicken curry preparation

  • In hot oil, add chopped onion and stir them until it turned golden brown
  • Add Paprika and chopped tomato
  • Add a little bit of water 
  • Add sugar, salt and fish sauce
  • Add marinated chicken and mixed well.
  • Add 1 tea cup of water and let it cooked until the water is evaporated

Tofu Ingredients

  • 150 g of Chickpea flours
  • 1/2 tbps of salt
  • 1/2 tbps of sugar
  • 2 tbps of tumeric 
  • 300 ml of Water 
(Recommend using premixed Tofu Nway flour. Available at Burmese grocery)

Tofu Preparation

  • Once the water starts to simmer, add the tofu mixture through the filter.
  • Stir the pot constantly with normal pace to prevent from sticking and solidifying the tofu.
  • Once it get to the thickness you like, transfer it to the rice cooker to keep it warm.

Sesame spice oil  

  • Star Anise
  • Sichuan Pepper
  • Cinnamon stick
  • Dried Chili
  • Nutmeg

Tofu Nway Ingredient (1 serving)

  • Boil and cooked Pho noodle and 
  • Transfer it into serving bowl once it get to the desired consistency.
  • Add following ingredient to the serving bowl:
    • 1 1/2 or 2 ladle spoon of warm tofu
    • 2 Tbps of chicken curry
    • 1 tbps of chili oil
    • 2 tbps of sesame spice oil
    • 2 tbps of soy sauce
    • 1 tbps of sweet soy sauce
    • 1/2 tbps of sugar
    • Cilantro for garnish
    • Mix everything well and it's ready to serve!


ပါဝင်ပစ္စည်းများကို ကြက်သားရေဆေး (မိနစ် 30 နှပ်ထားပါ)
  • ကြက်သား
  • ပြောင်းဖူးမှုန့်
  • ပဲငံပြာရည်ချို
  • သကြား
  • ကြက်သားမှုန့်
  • ပဲငံပြာရည်


ကြက်သားဟင်းပြင်ဆင်မှု
  • ဆီပူလာလျှင် လှီးထားသော ကြက်သွန်နီများကို ထည့်ပြီး ရွှေညိုရောင်ပြောင်းလာသည်အထိ မွှေပေးပါ။
  • အရောင်တင်မှုန့် နှင့်ခုတ်ခရမ်းချဉ်သီးထည့်ပါ။
  • ရေအနည်းငယ်ထည့်ပါ။
  • သကြား၊ ဆားနှင့် ငါးငံပြာရည်ထည့်ပါ။
  • နှပ်ထားသော ကြက်သားကို ထည့်ပြီး သမအောင် မွှေပါ။
  • ရေ လက်ဖက်ရည် ၁ ခွက် ရေခမ်းသည်အထိ ပြုတ်ထားပါ။

တို့ဟူး ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  • ကုလားပဲမှုန့်
  • ဆား ၁/၂ ဇွန်း
  • သကြား ၁/၂ ဇွန်း
  • နနွင်း ၂ ဇွန်း
  • ရေ
(မြန်မာ့ကုန်စုံဆိုင်တွင် ရနိုင်သော တို့ဟူးနွေးအမှုန့်ကို အကြံပြုအပ်ပါသည်။)

တို့ဟူးဘိတ်
  • ရေစိမ်ပြီးတာနဲ့ တိုဟူးအရောအနှောကို ဇကာထဲထည့်ပါ။
  • တို့ဟူးကို ကပ်စေပြီး ခဲသွားခြင်းမှ ကာကွယ်ရန် အိုးကို ပုံမှန်အရှိန်ဖြင့် အဆက်မပြတ်မွှေပါ။
  • ကြိုက်တဲ့အထူရောက်ရင် ထမင်းပေါင်းအိုးထဲ ထည့်ပြီး နွေးနေအောင်ထားပါ။
နှမ်းဟင်းခတ်ဆီ
  • စမုန်နက်
  • စီချွမ်ငရုတ်ကောင်း
  • သစ်ကြံပိုးခေါက်
  • ငရုတ်သီးခြောက်
  • Nutmeg

Tofu Nway ပါဝင်ပစ္စည်း (၁ လုံး)
  • ပွက်ပွက်ဆူခေါက်ဆွဲနှင့်ပြုတ်
  • အလိုရှိသော သမအောင် ပန်းကန်လုံးထဲသို့ ထည့်ပြီး မွှေပါ။
  • ပန်းကန်လုံးထဲသို့ အောက်ပါပါဝင်ပစ္စည်းများကို ထည့်ပါ။
  • ပူနွေးသော တို့ဟူး 1 1/2 သို့မဟုတ် 2 ယောက်စာဇွန်း
  • ကြက်သားဟင်း 2 Tbps
  • ငရုတ်ဆီ 1 ဇွန်း
  • နှမ်းဆီ 2 ဇွန်း
  • ပဲငံပြာရည် ၂ဇွန်း
  • ပဲငံပြာရည်အချို ၁ဇွန်း
  • သကြား ၁/၂ ဇွန်း
  • အလှဆင်ဘို့ Cilantro
  • အားလုံးကို ရောမွှေပြီး စားသုံးနိုင်ပါပြီ။

Comments

Popular posts from this blog

Mont Lin Maya (Husband & Wife Snack)

Kyar Zan Sichat